Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Geboortefotografie

Wat is je werkgebied?
Voor geboortereportages werk ik vanaf mijn woonplaats Wervershoof tot ongeveer 1 a 1.5 uur rijden. Zo kan ik richting Leeuwarden of Zwolle komen, maar natuurlijk ook naar Leiden, Amsterdam en Amersfoort. Twijfel je of je dichtbij genoeg woont? Of woon je net iets te ver? Neem dan contact met me op, zodat we kunnen kijken wat er mogelijk is.

Gebruik je onze foto’s ook voor social media en je website?
In mijn Algemene Voorwaarden heb ik onder andere vastgelegd dat ik jullie foto’s nooit zonder toestemming zal gebruiken voor social media of mijn eigen website. Dit zal altijd in samenspraak zijn met jullie. Indien jullie niet willen dat ik (bepaalde) foto’s online zet, zal ik dat absoluut niet doen.

Merken we dat je er bent?
Omdat ik zelf ook een geboortefotograaf bij mijn eigen bevalling had kan ik uit ervaring zeggen dat je het vrijwel niet door hebt. En mocht je het al door hebben dan is het zeker niet storend. Je hebt een klik met de geboortefotograaf waardoor je deze persoon in de ruimte accepteert en zij dus makkelijker ‘wegvalt’ in de ruimte. Daarbij heb je hele andere dingen aan je hoofd waar je druk mee bent dus de geboortefotograaf is de laatste persoon waar je je zorgen om zal maken.

Mogen we ook bellen als de bevalling voor 38e week begint?
Indien de bevalling eerder op gang komt dan moet je me direct bellen! Ik zal er dan voor zorgen dat ik zo snel mogelijk jullie kant op kom.

Ik wil graag thuis bevallen, is dat een probleem?
Dat is geen enkel probleem. Ik fotografeer zowel thuisbevallingen als bevallingen in het ziekenhuis.

Ik wil bepaalde dingen juist wel/niet gefotografeerd hebben, wordt hier rekening mee gehouden?
Uiteraard! Tijdens het kennismakingsgesprek zal ik jullie hier ook naar vragen. Ik hoor graag wat jullie wensen zijn. Tijdens het fotograferen zal ik hier zoveel mogelijk rekening mee proberen te houden.

Wanneer kan ik het beste een reportage boeken?
Op dit moment plan ik maximaal twee geboortereportages per maand in. Om teleurstelling te voorkomen raad ik je aan om niet te lang te wachten met boeken.

Waarom kost een geboortereportage zo veel geld?
Veel mensen beseffen zich niet hoe zeer tijdrovend een geboortereportage is. Meerdere weken sta ik dag en nacht voor jullie klaar en kan ik hierdoor maar beperkt ander werk aannemen. Daarbij pas ik natuurlijk mijn privéleven op jullie aan. Vanaf de 38e week zal ik sowieso niet verder dan maximaal 30 minuten rijden vanaf Wervershoof zijn. De bevalling duurt gemiddeld zo’n 10-12 uur en daarnaast kost het ontzettend veel tijd om de foto’s te sorteren en professioneel te bewerken. Maar dit doe ik alleen zodat jullie een mooie reportage in ontvangst kunnen nemen. Het kost inderdaad een hoop geld, maar hou er rekening mee dat het een investering is in een prachtig tastbare herinnering aan één van de meest bijzondere momenten, zo niet bijzonderste moment, uit jullie leven.

Tip: vraag aan je kraamvisite (of bij je babyshower) een bijdrage als cadeau.

Newbornfotografie

Moet ik voordat de shoot plaatsvind nog iets voorbereiden?
Ruim van te voren stuur ik jullie altijd even een document toe met informatie over de newborn reportage zodat jullie je kunnen voorbereiden. Hier staat onder andere in dat jullie bijvoorbeeld rekening moeten houden met de temperatuur van de kamer(s) waarin gefotografeerd gaat worden.

Ik wil mijn kindje graag slapend op de foto. Wat kan ik doen om de kans te vergroten dat mijn kindje slaapt tijdens de shoot?
Voordat de shoot plaatsvindt kun je je kindje alvast een voeding geven. Ook kun je hem/haar even lekker in bad stoppen, dat werkt vaak om ze lekker dromerig te maken. Zorg ervoor dat de kamer(s) waar de shoot plaatsvindt de juiste kamertemperatuur hebben. Daarnaast kun je ook een warme kruik klaarleggen waarmee je een dekentje van te voren kunt opwarmen.

Ik of mijn kindje voelt zich niet lekker, wat nu?
Dit kan natuurlijk gebeuren. Zeker na de bevalling weet je nooit hoe je je zal voelen en hoe het met jullie kindje gaat. Indien je je niet goed genoeg voelt voor de fotoshoot, mail me dan gerust. We kijken dan samen of we de shoot kunnen verplaatsen.

Wat als de fotoshoot mislukt?
Baby’s zijn onvoorspelbaar. Pasgeboren baby’s kunnen krampjes hebben, huilen of gewoon niet willen slapen. Het is belangrijk dat je je als ouder bedenkt dat het kan zijn dat de foto’s die je graag wilt hebben (in bepaalde pose) niet kunnen omdat jullie kindje het niet fijn vind om zo te liggen of gewoon niet wilt slapen. We zullen dan andere foto’s maken. Uiteraard haal ik alles uit de kast om wel hetgeen te doen dat jullie graag willen, maar jullie kindje heeft de leiding. Mocht het nodig zijn dan kijken we samen of ik op een ander moment terug kan komen. Dit moet uiteraard wel mogelijk zijn in mijn agenda.

Familiefotografie

Werk je ook in het weekend, wij werken namelijk doordeweeks en kunnen moeilijk vrij krijgen?
Ja, ik werk op zaterdagen. Op deze manier kan alsnog iedereen van de familie op de foto!

Wat als het slecht weer is tijdens de reportage (buitenlocatie)?
Als het tijdens een buitenreportage gaat regenen, maken we een nieuwe afspraak. Meestal een paar uur van tevoren heb ik hier met jullie contact over.

Wat moet ik aan tijdens een reportage?
Dat kan je zelf bepalen. Het beste is om niet te kiezen voor al te drukke prints op shirts en ook niet voor gestreepte kleding. Bekijk ook of de kleuren van ieders kleding wel bij elkaar passen. Accessoires, zoals sjaaltjes en petjes zijn een leuke afwisseling.

Heb je alle informatie gelezen en staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met me op!